118,7428

Utisci sa razmene studenata

"Erasmus+ je jedno od najboljih iskustava koje jedan student može ostvariti za vreme svog studiranja i preporučila bih svima da ga ne propuste. Ja sam svoje doživela na Varna University of Management u Bugarskoj. Završila sam tamo letnji semestar 2017. godine u periodu od 01. februara do 31. maja." - kaže u intervju za Medija klub Univerziteta Singidunum Aleksandra Stanojević, studentkinja III godine Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum u Centru Niš.

Utisci sa erazmus plus razmene - 001

Predavanja su mi se jako dopala, sve što smo učili teorijski smo takođe primenjivali i praktično. Iz svakog predmeta se radi projekat koji ulazi u ocenu i na kome vi možete pokazati koliko ste naučili pohađajući nastavu iz određenog predmeta. Pritom VUM ima pristup veoma kvalitetnim izvorima online literature, što je meni bio veliki plus kao studentu na razmeni jer nisam imala pristum velikom broju pisane literature na engleskom jeziku. Sve u svemu, predavanja se dosta razlikuju u odnosu na naš Univerzitet ali su podjednako kvalitetna i interesantna na svoj način. Što je mene dodatno motivisalo na rad, jer volim nove izazove van svoje "zone komfora".

Što se tiče transfera ocena i priznavanja predmeta, svi predmeti se na ovaj ili onaj način priznaju na našem Univerzitetu. Predmete koje ste položili na razmeni, a imate po planu i programu na našem Univerzitetu, se jednostavno prebacuju. Nasuprot tome, one koje pohađate na razmeni a nemate ih po rasporedu ovde, oni se jednostavno dopisuju u diplomu i oni vam ne ulaze u prosek ocena. Kada smo kod ocena, bodovanje je isto kao kod nas gde imate maksimalno 100 bodova iz svako predmeta. Međutim, ocene se dosta razlikuju tako da je najviša ocena 6. Ali to ne treba da vas brine jer se ocene posle prebacuju po opisnom principu na primer ako imate ocenu Very good, što je kod njih 5, to će kod nas biti 9 i slično.

Utisci sa erazmus plus razmene - 002

Sada je došao na red najzanimljiviji deo, a to je naravno druženje i putovanje. Nova prijateljstva koja sam stekla na ovoj razmeni sa svih strana sveta ostaju za ceo život. Naučite da živite sa drugim ljudima, učite o novim religijama i navikavate se da prihvatate različitosti. Mi smo se međusobno zvali porodicom, iako je bilo preko 30 nacionalnosti na jednom mestu tokom tog jednog semestra. Svi smo se družili, putovali zajedno, učili i radili projekte. To je učinilo da proširim svoje horizonte i da se zaista osećam kao “svetski građanin”. Ono što je nama Bugarska omogućila jeste da se tokom slobodnog vremen aosećamo kao da smo otišli na letovanje, najbliža plaza nam je bila 45 minuta udaljena od nas, a ima i drugih prelepih plaža i mesta koje možete posetiti u Bugarskoj.

Utisci sa erazmus plus razmene - 003 Utisci sa erazmus plus razmene - 004

Svima bih preporučila da barem jedan semester provedu na razmeni, da izađu iz svoje "zone komfora", upoznaju nove ljude i upoznaju se sa različitim obrazovnim sistemima - poručuje naša koleginica Aleksandra Stanojević.

Univerzitet Singidunum © 2018